Nieuwsbrief

U bent hier

50 vrijwilligers brengen goddelijke huisraad in kaart in regio Erfgoed Zuidwest

Samen met erfgoed zuidwest, de erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen, starten 50 vrijwilligers aan de inventarisatie van religieus cultureel erfgoed bewaard in de Zuid-West-Vlaamse kerken. De komende maanden zullen zo in elke kerk honderden objecten door de handen van vrijwilligers passeren. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed.

Kazuifels, beeldjes en zilveren kelken. Kerken herbergen heel wat ‘religieuze objecten’ uit een ver of een recenter verleden. Enkele honderden objecten met historische waarde worden bewaard in de vele ruimtes, in kasten en op zolders van de kerk. Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis. Erfgoed zuidwest en de provincie West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om samen dit religieus erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen te inventariseren binnen het project Goddelijke Huisraad.

Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, labels, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan de 50 vrijwilligers aan de slag. Alle objecten worden één voor één genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd. Vanaf februari zal zo heel wat bedrijvigheid heersen in de St-Martinuskerk in Desselgem, de St.-Columbakerk in Deerlijk, de St-Jan-De-Doperkerk in Anzegem, de St-Elooiskerk in Kortrijk en de St-Dionysiuskerk in Zwevegem. Deze 5 kerken werden geselecteerd voor de eerste projectfase van Goddelijke Huisraad, in april volgt een tweede projectoproep. 

Resultaat wordt een digitale erfgoedinventaris, op het provinciale platform erfgoedinzicht.be, zodat iedereen van thuis uit dit religieus erfgoed kan bewonderen. De inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. Aansluitend biedt zuidwest praktische hulp, begeleiding en expertise, zoals in scenario’s van mogelijke herbestemming en nevenbestemming van de kerk en haar inboedel.

Meer info over het project Goddelijke huisraad lees je op de website van erfgoed zuidwest.