Nieuwsbrief

U bent hier

Bisdom Hasselt viert 50ste verjaardag

Op 31 mei 1967 richtte paus Paulus VI het nieuwe bisdom Hasselt op en werd Limburg zo afgescheiden van het bisdom Luik. Naar aanleiding van dit gouden jubileum werd gisteren de publicatie 50 jaar bisdom Hasselt. Een jong bisdom met een lange geschiedenis voorgesteld.

Kerkhistoricus Mathijs Lamberigts, decaan van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven, gidst de lezer in negen hoofdstukken doorheen het rijke verleden van het bisdom. Het is een geschiedenis die loopt van de eerste bekende Belgische bisschop Servatius uit de vierde eeuw, over de drie Limburgse bisschoppen tot de uitdagingen van secularisatie en schaalvergroting vandaag.

Hoewel bisdom Hasselt het jongste Belgische bisdom is, schrijft het zich in in een lange traditie van christelijk geloof. Het is immers daar waar het christendom voor het eerst vaste voet aan de grond kreeg. 

De publicatie 50 jaar bisdom Hasselt. Een jong bisdom met een lange geschiedenis is het resultaat van een intense samenwerking tussen de auteur en het bisdom. Het boek telt 240 pagina's en is te verkrijgen voor 22,50 euro bij uitgeverij Halewijn.

Lees een uitgebreid interview met bisschop Hoogmartens naar aanleiding van 50 jaar bisdom Hasselt op Kerknet.be.