U bent hier

11/09/2016 tot 05/03/2017
Tentoonstelling | Abdij te gast. Priorij van Gempe
Locatie:
Museum Parkabdij, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee

Vanaf 11 september kan je in Museum Parkabdij kennis maken met de voormalige priorij van Gempe. De priorij van de zusters norbertinessen van Gempe bevond zich tot 1797 op het grondgebied van Sint-Joris-Winge. In 1219 werd het klooster gesticht door ridder Renier van Udeghem voor zijn acht vrome dochters. De priorij stond onder het toezicht van de abdij van Park en kende een enorme bloei. Ze bezat tal van landgoederen en enkele pachthoeves.

Vandaag blijft van de priorij van Gempe nog weinig over, op een tuinmuur en enkele hoevegebouwen na. Maar het patrimonium dat achterbleef is rijk en divers. In de loop der tijd raakte het verspreid. Het kloosterarchief en enkele kunstvoorwerpen, waaronder een prachtig laatgotisch kruisbeeld, worden in de abdij van Park bewaard. Een uitzonderlijke middeleeuwse achterglasschildering kwam in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis terecht en onlangs waren twee zilveren bekers van koorzusters uit Gempe te zien in de tentoonstelling ‘ZILVER’ in M - Museum.

Aan de hand van een selectie documenten en objecten uit de eigen collectie biedt de tentoonstelling ‘Abdij te gast’ in Museum Parkabdij een bijzondere kijk op de geschiedenis en het rijke patrimonium andere kloosters van de norbertijnenorde in Vlaanderen.

Praktisch

Wanneer: 11 september 2016 – 5 maart 2017
Waar: Museum Parkabdij, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
Open: woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 10 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17 uur
Prijs: gratis